Bugun...


Abdullah Güler

facebook-paylas
İSLAM'IN KUMAR VE ŞANS OYUNLARINA BAKIŞ AÇISI
Tarih: 29-12-2024 22:43:00 Güncelleme: 29-12-2024 22:43:00


 

Dinimiz İslam’ın ana gayesi, insanı dünya ve ahiret saadetine kavuşturmaktır.Bunu engelleyen her türlü kötülük gibi, kişisel, ailevî ve toplumsal huzursuzluklara yol açan alkol,uyuşturucu  kumar ve şans oyun- ları yasaklanmıştır.

Ne yazık ki, günümüzde bu kötü alışkanlıklar her geçen gün biraz daha yaygınlaşmaktadır.
Yılbaşı kutlamları,noel baba gibi batıl inançlar ve islamda olmayan âdet,kültür ve gayrı islami davranışlar günden güne artmaktadır.Bu tür davranışlar farkında olmadan bizi kendi inanç, itikad ve kültürümüzden koparmaktadır. 

  “Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan uzak durun ki, kurtuluşa eresiniz.”(Maide-90)

Kumar oynamak vakti israf, ömrü zayi eder. Zira kumar, zamanı iyi ve yararlı şeylerde değil, kötü ve zararlı yönde geçirmeye sebep olur. Hayatın düzenini bozar; çalışma hayatını olumsuz etkiler ve kişiyi tembelliğe sevkeder.

Her türlü alışkanlıkta olduğu gibi, kumar gibi bütün şans oyunlarına da birazcık eğlenmek ve vakit geçirmek için başlanır. Ancak bu zamanla alışkanlığa dönüşür. İnsan kazandıkça; kazanma zevki ve hırsı için; kaybettikçe de kayıplarını telafi etmek için oynamaya devam eder. Böylece kendini kumarın girdabında bulur.

Kumarın zararı sadece kişinin kendi ile sınırlı kalmaz. Kumar önce kişinin dengesini ve psikolojisini bozar. Sonra işine zarar verir. Aile huzurunu bozar. Ailesiyle, eş dost ve akrabalarla olan bağını zayıflatır. Netice de toplum içinde itibarını kaybeder. Sebepsiz kavga ve düşmanlıklara neden olur. Hayattan koparır.

Ayrıca kumar, kişinin Rabbi ile irtibatını koparır. Kişiyi kulluktan uzaklaştırır. Hem dünyasını hem de ahiretini mahveder.
Bahusus; şu şans  
Oyunlarıda haram olup
birer kumar çeşitleridir
Piyango,toto,loto,iddia vb. şans oyunları oynamanın dini hükmü
taraflardan birisinin kazanıp diğerinin kaybetmesi esasına dayalı olan bütün şans oyunları kumar olduğundan haramdır. Zira bu tür oyunlarda bir taraf kaybederken diğer taraf haksız kazanç elde etmektedir.
 
Bir çok kaynak kitaplarımızda kumar ve benzeri oyunların haram olduğu beyan edilmiştir.
Mesela bunlardan;
(İbn Nüceym, el-Bahru’r-râik, VIII, 554-555; İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 194) v.b
gibi, kaynak eserlerdir.

Buna göre şans faktörüne dayalı olan piyango, toto, loto, iddia, müşterek,bahis, ganyan gibi tertip ve oyunlar da kumardır ve haramdır.
Bu tür oyunların hâsılatından bazı kuruluş ve hayır kurumlarının yararlanması, onları meşru hale getirmez ve haramlık hükmünü değiştirmez.
Sonuç olarak kumar; fert, aile, toplum ve ekonomik alanda yıkıcı etkiler, onarılamayacak tahribatlara sebep olur. Kumarda harcanan paranın her kuruşunda çoluk çocuğun, fakirlerin ve toplumun hakkı vardır. Ayrıca kumar, içki, yalancılık, hırs, kin, intikam ve cinayet gibi kötülükleri de beraberinde getirir.

Öyleyse başta kendimiz olmak üzere çocuk ve gençlerimizi, dünya ve ahiret saadetimizi yok edecek kumar ve kumara götüren yollardan korumalıyız. Bu kötü alışkanlığın içine düşmüş insanları da kurtarmak için elimizden gelen gayreti göstermeliyiz.

 Müslümanların bu tür meşru olmayan kazanç yollarından uzak durması gerekir. Bu yollardan birisiyle kazanç elde edilmesi halinde bir an önce tövbe edilmeli ve elde edilen kazanç, sevap beklenmeyerek yoksullara verilmelidir.

Selam ve dua ile...

 



Bu yazı 155 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY

Web sitemize nasıl buldunuz?


SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI