Tweet |
DENEYAP Teknoloji Atölyeleri'nde eğitimlere katılan yaklaşık 130 öğrenci, çalışmalarını tamamlayarak proje sunumlarını gerçekleştirdi.
Muş Gençlik Merkezi'nde düzenlenen "Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti" şenliğinde, öğrencilerin büyük emekle hazırladığı 27 teknolojik proje tanıtıldı.
Projeleri inceleyerek öğrencilerden bilgi alan Muş Valisi Avni Çakır, gazetecilere, 130 öğrencinin teknoloji atölyelerinde öğretmenlerinin eşliğinde geleceğin Selçuk Bayraktar'ı olma yolunda ilerlediğini söyledi.
Gençlerin kendilerine imkan verilmesi durumunda neleri başarabileceğini son yıllarda tüm dünyaya gösterdiğini vurgulayan Çakır, şöyle konuştu: "Bu gençliğin, bu teknoloji ekibinin hava savunma sanayi olsun, uçak sanayi olsun, her alanda söyledikleri sözü, dedikleri tarihte gerçekleştireceklerine karşı büyük bir güven duyuyorum. Bu güveni Türk halkına verdiler. Şu an 10 binlerce gencimiz başta hava savunma sanayi olmak üzere, değişik alanlarda deneyler yapıyor.”
Yakında uzaya ilk Türk astronotunun gideceğini hatırlatan Vali Çakır, “Hatta bu astronotumuz uzayda Muş’taki öğrencilerimizin bir deneyini uzayda deneyecek. Bu da bu anlamda Muş gençliğinin de geleceğe güçlü bir şekilde hazırlandığını göstergesidir. Biz şu an 10 binlerin yanına 100 binleri eklememiz lazım. Muş’taki bu manzara Türkiye’nin 81 vilayetinde her bir noktada var. Burada birbirinden kıymetli icatları, birbirinden yetenekli gençlerimizi gördük ve geleceğimiz adına da müthiş bir gurur duyduk. Çocuklarımıza, Türk gencine imkanlar tanınırsa ne tür başarılara imza atacaklarına hep beraber şahitlik ettik. inşallah Türk gençliği çok yakın bir gelecekte, teknolojinin her alanında dünyaya örnek buluşları gerçekleştirecek ve ürettikleri ürünler de artık referans kaynakları olacak. Buna yürekten inanıyoruz. Biz de Muş Valiliği ve ilgili tüm kurum ve kuruluşlar olarak Muş’taki gençlerimizi, yarınlarımıza güçlü bir şekilde hazırlamak için hep beraber yoğun bir uğraş içerisindeyiz. Onları da bugünlerde yalnız bırakmadık. İnşallah bundan sonra Muş gençliğinin adını bu tür etkinliklerde çok daha fazla hep beraber duyacağız” diye konuştu.
Muş Valiliği ve ilgili tüm kurumlar olarak Muş'taki gençleri, yarınlara güçlü bir şekilde hazırlamak için çaba gösterdiklerini belirten Çakır, gençleri bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da yalnız bırakmayacaklarını kaydetti.
1071 Melikşah Ortaokulu öğrencisi Sümeyye Gülkaya ise "Hazırladığımız 'Orman Yangınları Canımızdır Projesi ile amacımız orman yangılarına erken müdahale etmek. Projede sıcaklık dedektörü kullandık. Dedektör ısıya duyarlı. Bundan dolayı yangın çıktığında alarm çalacak. Böylelikle yangın bölgesindeki her canlının oradan uzaklaşmasını sağlayacak." dedi.
Öğrencilerden Nisanur Aksu da atölyede teknoloji ile ilgili araştırmalar yaptığını ifade ederek, "Ben ve takım arkadaşım, bu teknolojiyi gelecek nesillere bırakmaya çalışıyoruz. Güvenli Park Sensörü projesini tasarladık. Yaptığımız çalışma 3 hafta sürdü. Mesafe sensörü kullanarak güvenlik görevlilerinin işlerini daha da kolaylaştırdık." diye konuştu.
Sergiye, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, Muş Gençlik ve Spor Müdürü Arif Taşdemir, kurum amirleri, öğrenci ve aileleri katıldı.