Bugun...


Dr.Serkan Karadağ

facebook-paylas
VERGİDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM
Tarih: 12-02-2025 13:39:00 Güncelleme: 12-02-2025 13:39:00



​Dijitalleşme hayatın her alanında hızla yaygınlaşıyor. Bu kapsamda en fazla dijital dönüşümün yaşandığı alan ise e-devlet uygulamalarında olmuştur. Vergi gelirlerinin kamusal hizmetlerin sürdürülmesindeki öneminden dolayı dijital dönüşüm bu alanda kendisini e-defter, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ve Ödeme Kaydedici Cihazlar (ÖKC) konusunda göstermiştir. Sözü edilen bu dijital dönüşümler bir yandan mükelleflerin işlerini kolaylaştırırken, diğer yandan da vergi kayıp ve kaçaklarının önüne geçerek vergi dairelerinin yükünü azaltıyor, işlevselliğini artırıyor.
​E-defter uygulaması Vergi Usul Kanunu (VUK) ve Türk Ticaret Kanunu’na (TTK) göre zorunluluğu bulunan tüm defterlerin dijital ortamda dosya biçiminde hazırlanmasını sağlar. Bu sayede kaydedilebilen elektronik belgeler, dosyaya ait tüm bilgilerin güvence altında tutulmasını sağlayarak gerekli durumlarda ispat aracı olarak kullanılabilir hale gelir. E-defter beratları, uygulama üzerinden GİB’e gönderilir ve onaylatılır. E-defter uygulamasının mükelleflere, ekonomik süreç yönetimi, verimli işleyiş süreci, güvenli arşivleme, uluslararası uyum ve doğaya dost yaklaşım ve hızlı entegrasyon gibi avantajlar sağlar. 1 Ocak 2024 tarihinde e-defter uygulamasına geçiş zorunlu olmuştur. Zorunlu olduğu halde sisteme geçmeyenler, bazı cezai hükümlere tabi tutulur. Bu cezalar Vergi Usul Kanunu gereğince ilgili kişilere uygulanır. Açılış başta olmak üzere onay işlemini gerçekleştiremeyenler için, defterin bulunmaması ya da önceden herhangi bir kaydı içermemesi halinde, 300 günden az adli para cezası kesilir.
​Vergide dijital dönüşüm uygulamalarından bir diğeri de Ödeme Kaydedici Cihazlar’dır (ÖKC). Ödeme kaydedici cihazlar, satış işlemlerinde kullanılan elektronik cihazlardır. Bu cihazlar, müşterilerin kart ile ödeme yapmalarını ve satış bilgilerini elektronik olarak kaydetmelerini sağlar. Türkiye'de ödeme kaydedici cihazlar, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından düzenlenen mevzuata uygun olarak kullanılmalıdır. Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar (YN ÖKC), önceki nesil cihazlara göre birçok teknik yenilikle donatılmıştır. Bu cihazlar, yazar kasa ve POS (Point of Sale) işlevlerini bir arada barındırır ve GİB sistemine güvenle veri aktarabilir. YN ÖKC'ler, iki tür olarak sınıflandırılır: EFT-POS özellikli cihazlar ve basit/bilgisayar bağlantılı cihazlar. Ödeme kaydedici cihazlar, işletmelerin muhasebe işlemlerini daha hızlı ve doğru bir şekilde gerçekleştirmelerine yardımcı olur. Ayrıca, veri kaybı riskini azaltır ve hataları en aza indirir.
​Son günlerde gündeme gelen bir diğer dijital dönüşüm uygulaması da Uluslararası Taşıt Tanıma Sistemi’dir (UTTS). UTTS, akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomi ile etkin bir şekilde mücadele edilmesi amacıyla istasyonlarda akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlara taşıt plaka bilgilerinin elle girişini önleyerek otomatik olarak aktarılmasını sağlayan sistemdir. UTTS, akaryakıt istasyonlarında gerçekleştirilen satış işlemlerinde vergi güvenliğini sağlar ve denetim etkinliğini artırır. 28 Şubat 2025 tarihine kadar UTTS kaydını yaptıran mükellefler, 30 Nisan 2025 tarihine kadar montaj işlemlerini tamamlayabilecek ve bu süre boyunca akaryakıt harcamalarını vergi indirimi kapsamında gider göstermeye devam edebilecektir. 28 Şubat 2025 tarihine kadar UTTS kaydını yaptırmayan mükellefler, bu tarihten sonra UTTS kapsamında düzenlenmemiş akaryakıt satış fişlerini vergi indiriminde kullanamayacaklar.
​Dijital dönüşüm kapsamında teknolojik imkânlarla gerçekleştirilen bu uygulamalar, tamamen vergi adaletinin, kayıp ve kaçaklarının önlenmesi, mükelleflerin ve vergi dairelerinin iş yükünü hafifletmeyi amaçlıyor.
 
 
 ​​​​​​​​​

 



Bu yazı 956 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY

Web sitemize nasıl buldunuz?


SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI