Boyun ağrısı genellikle kas gerginliği, kötü duruş, uzun süre sabit kalma, stres, ani hareketler gibi yaygın nedenlerden ortaya çıkabilir. Boyun kasları, boyun kemikleri ya da boyundaki sinirleri etkileyebilir. Boyun fıtığı, boyun düzleşmesi, kireçlenme, sinir sıkışması, Postür bozukluğu gibi problemler ortaya çıkabilir.
Boyun ağrısı yaşayan bireylerin dikkat etmesi gereken en önemli husus uyku pozisyonudur. Yan yatarak uyumak daha doğru olacaktır. Ortopedik bir yastık yardımıyla normal bir duruş sağlayıp uyuyabilirsiniz. Eğer sırtüstü uyumak istiyorsanız mutlaka yastığı baş ve boynunuzun altına gelecek şekilde yerleştirmeniz gerekmektedir.
Boyun ağrısının problemi doktor tarafından belirlendikten sonra uygunluğa göre sıcak veya soğuk kompres uygulamak ağrılara iyi gelecektir. Fiziksel aktiviteyi azaltmak ve boynu dinlendirmek önemlidir. Duruş pozisyonuna dikkat etmek önemlidir. Yastıksız uyumamaya dikkat etmek gerekir ve yüzüstü uyumaktan kaçınılmalıdır. Ters hareket yapılmamalıdır.
Evde ağrıyı geçirmek için bilinçsiz bir şekilde uygulama yapılmamalıdır. Doktor kontrolü olmadan herhangi bir ilaç veya alternatif tıp yöntemine başvurmamalıdır. Bilinçsiz bir şekilde boyun hareket ettirilmemelidir. Şiddetli ve ani bir hareket daha sonrasında kalıcı bir hasara yol açabilir.
Peki boyun ağrısı yaşayan bir bireyin ne yapması gerekir?
Öncelikli olarak bir doktor muayenesi şarttır. Gerekli tetkikler yapıldıktan sonra tanı koyulur sonrasında doktor kontrolünde ve fizyoterapist eşliğinde tedavi yöntemi oluşturulur.
Doktor kontrolünden sonra mutlaka bir fizyoterapist eşliğinde fizik tedavi süreci başlatılmalıdır. Boyun fıtığı, boyun düzleşmesi, kireçlenme, sinir sıkışması, kas ağrıları gibi durumlar için kişiye özel bir egzersiz programı oluşturulmalıdır.
Fizik tedavi uygulamaları nasıldır?
Öncelikli olarak elektroterapi ajanları kullanılır. Verilen tanıya göre sıcak veya soğuk kompres uygulanır. Kişiye özel egzersiz programı oluşturulur. Fizyoterapist eşliğinde egzersizler yapılır dikkat edilmesi gereken hususlar anlatılır. Destekleyici olarak kas ağrıları için masaj yapılabilir. Ağrı şikayetleriniz geçene kadar egzersizlerinize devam etmelisiniz.
Sonrasında daha ciddi bir problemle karşılaşmamak için mutlaka tedaviye erken başlamak önemlidir. Egzersiz hayatınızın bir parçası olmalı ve düzenli danışmanlık aldığınız bir fizyoterapistiniz olmalıdır. Unutmayalım ki vücut bir bütündür ve bir bölümünündeki problem halledilmediğinde mutlaka o problem başka bir problemi tetikleyecektir.